Țările de Jos (Olanda)-Ghidul Țări

Map of Netherlands Country Guide for freight ferries

Denumirea Țările de Jos descriu perfect poziția lor geografică cu aproximativ 20% din teritoriul său fiind sub nivelul apei și 50% fiind sub cel puțin 1 m sub nivelul mării. Având o populație de circa 17 milioane de oameni și Amsterdam ca și capitală, Olanda împarte granițele cu Belgia și Germania dar și cu Marea Nordului, pe care navighează o multitudine de rute pentru feribot. Membră fondatoare a U.E, valuta sa națională este euro.

Stena Line oferă servicii de feribot din Harwich (Marea Britanie) către Rotterdam și Hoek of Holland dar și din Humber port of Killingholm (Marea Britanie) către Hoek of Holland. DFDS Seaways navighează din Newcastle (Marea Britanie) către Ijmuiden, Immingham către Vlardingham (Rotterdam) și Felixstowe către Vlardingham. Ruta dintre Hull (Marea Britanie) și Rotterdam este oferită de P&O Ferries, iar Cobefrest navighează din Rotterdam către Marea Britanie spre porturile Purfleet și Killingholme.

Curierii, șoferii de furgonete, camioane și tiruri trebuie să aibe la ei pașaportul, permisul de conducere național, o scrisoare de autoritate pentru a conduce acel vehicul, și pentru că Țările de Jos sunt membre U.E, șoferii trebuie să fie conștienți de orele de condus din U.E, istoricul acestora și regulele care se aplică. Dacă afișasul orelor este incorect atunci este nevoie de o scrisoare de constestare. Deși nu este obligatoriu, cardul green de asiguare este recomandat. Documentele în original ale vehicului trebuiesc avute la îndemână la fel și plăcile de înmatriculare naționale să fie atașate.

Spre deosebire de multe țări din Europa, Țările de Jos nu percep taxe de drum. Dar, au implementat sistemul Eurovignette, ceea ce înseamnă că vehiculele de peste 12t care transportă marfă pentru călătoria cu feribotul trebuie să plătească o taxă care depinde de durata șederii vehicului în această țară. Eurovignette este valabilă și pe drumurile E din Belgia, Luxembourg, Suedia și Danemarca unde același sistem de plată este adoptat. Eurovignette sunt disponibile acum electronic ceea ce înseamnă că plata se poate face prin intermediul cardurilor de benzină sau cu cardul de credit sau debit, sau cu bani lichizi, la automatele disponibile la diferite benzinării sau zone de odihnă. Cea mai simplă variantă de a o cumpăra este www.eurovignettes.eu/portal/

Se anticipează că înainte de sfărșitul lui 2016 să se introducă un nou sistem de plată bazat pe distanța călătorită și nu bazată pe timpul petrecut în țară. Se spune că acestea vor include dispozitive GPS. Deși taxele de drum nu se aplică, anumite tuneluri necesită să fi plătite și plata se face printr-o taxă de drum , carduri de benzină sau prin bani lichizi/cărți de credit.

Toate vehiculele care călătoresc prin Țările de Jos sunt resctricționate la o înălțime maximă de 4m și lățimea de 2.55m (2,6m dacă este unitate frigorifică). Atunci când vine vorba de restricțiile de lungime pentru camioane și tiruri, ele trebuie să nu depășească maxim 12m pentru camioane și pentru autotrenuri 18,75m. Limitele de greutate sunt următoarele- pentru camioane (2 axe 21.5t, 3 axe 33 t, 4 axe 43t) remorci (2 axe 20t, 3 axe-30t), tiruri (3 axe-31,5t, 4axe-41,5t și 5/6axe-50t). Aceeași limită de greutate se aplică și pentru autotrenurile cu 4 și 5/6 axe. Țările de Jos este singura țară din U.E unde, depinzând de condiții, limita de greutate este de 50t. Orice care depășeste dimensiunile de mai sus trebuie să primească o autorizare specială de la :

Rijksdienst Wegverkeer
Dept. TET
Europaweg 205
Postbus 777
2700 AT Zoetermeer
Netherlands

Tel: 0031 79 345 8309/8314

Se aplică restricții pentru transporturi agabaritice pe perioadele aglomerate, weekend uri și în anumite condiții meteorologice.

Anumite restricții, în anumite condiții meteorologice, sunt implementate atunci când vine vorba de transportul de marfă periculoasă. Țările de Jos face parte din înțelegerea ADR, dar artificiile, marfa care conține o masă explozivă mai mare de 20kg și 3000 liri nu poate fi transportată în condiții meteorologice umede sau dacă vizibilitatea este redusă sub 200m. Atunci când carosabilul este înghețat sau dacă vizibilitatea este mai mică de 50m, transportul de marfă periculoasă este interzis.

Curierii, șoferii de furgonete, camioane și tiruri trebuie să cunoască limitele de viteză impuse de Țările de Jos și ramnificațiile nerespectării acestora, care poate aduce amenzi și pedepse substanțiale. Curierii și șoferii de furgonete cântărind până la 3,5t au o limită de 100-130 km/h pe autostradă, 80-100 km/h pe drumurile naționale și 50 km/h în orașe. Toate vehiculele care depășesc greutatea de 3,5t sunt restricționate la 50km/h în orașe și 80km/h pe drumurile naționale și autostradă. Câteva județe reduc această viteză de 80 km/h cu înca 10 km/h, ajungând la 70 km/h. Și la fel, atunci când conduceți în zonele rezidențiale, limita de viteză scade la 30 km/h. Amenzile de circulație sunt semnificative și condusul cu mai mult de 50km/h peste limita setată poate rezulta în confiscarea imediată a permisului de conducere. Amenzile de circulație variează între €40 pentru nepurtarea centurii de siguranță și între €288 pentru lipsa certificatul de înregistrare dar poate ajunge și la €4400 pentru necompletarea graficul orelor. Toate amenzile pot fi plătite în bani lichzi, la locul faptei. De asemenea, fiți conștienți că folosirea telefoanelor mobile este permisă doar folosindu-se opțiunea hands free.

În Țările de Jos nu există restricții de condus Duminica sau în Zilele de Sărbătoare Națională desi foarte multe orașe sunt zone cu emisii scăzute și în acest caz șoferii trebuie să ofere dovada de rating de emisii. Aceste zone sunt indicate ‘milieu zone’. Pentru mai multe detaii despre acestea accesați www.urbanaccessregulations.eu.

Șoferii tuturor tipurilor de vehicule furgonete, camioane, tiruri trebuie să poarte centura de siguranță întotdeauna, trebuie să aibe fixate convertoare de faruri iar extintoarele de incendiu nu sunt obligatorii dar se recomanda să fie în vehicul. În cazul în care aveți vreo problem tehnică cu vehiculul, poliția vă poate ajuta. Dacă mașina trebuie tractată, șoferul este cel care va trebui să acopere costurile, la fața locului.

În caz de urgență, toate departamentele de urgență (poliția, ambulanța și pompierii) la 112.

Pentru mai multe detalii și sfaturi, vă rugăm să accesați

Autoritatea Transportului www.verkeerenwaterstaat.nl

Asociația Transportului info@tln.nl

Asociația de Logistică și Transport evo@evo.nl

Caută și Rezervă

Sâm, 13 Apr 2024
Dum, 14 Apr 2024
Aveţi nevoie de ajutor?