Insulele Canalului și Insula Man-Ghidul Țării

Channel Islands Country Guide - Freight

Insulele Canalului și Insula Man sunt dependențe ale coroanei Marei Britanie. Arhipelagul Insulele Canalului este situat pe Canalul Englezesc lângă coasta Normandy, cele două insule principale fiind Jersey și Guernsey. Acestea două din urmă sunt separate din punct de vedere administrativ având independența lor, legile lor, alegerile lor și reprezentanții lor în Guvern, cu capitalele la St. Helier (Jersey) și St. Peter Port (Guernsey). Întregul arhipelag are o suprafață de aproximativ 120km pătrați și o populație de 165,000 de oameni.

Insula Man, cu capitala la Douglas, este situată pe Marea Irlandeză și este, de asemenea, independentă din punct de vedere al Guvernului deși, relațiile sale externe și cele de apărare sunt responsabilitatea Guvernului Britanic. Insula este cunoscută pentru evenimentul anual de motociclete TT care acaparează în jur de 355 km pătrați și aproximativ 85,000 de persoane participă la acest eveniment.

Fiind insule, toate cele 3 dependențe ale coroanei din Marea Britanie au un sistem de transport marfă cu feribotul pe care te poți baza, din și către țărmul principal. Pe Insula Man funcționează Isle of Man Steam Packet Company care se mândrește cu faptul că sunt cea mai veche și în continua funcționare firmă de expediere din lume. Cu sediul în insula Douglas navighează între Heysham și Liverpool în Anglia, Belfast în Nordul Irlandei și Dublin în Republica Irlandeză. Dublin folosește serviciul de feribot rapid și nu este potrivit pentru toate vehiculele de transport marfă.

Serviciile către Insulele Canalului sunt operate de către Condor Ferries și ajung în insule din Poole, Portsmouth și Weymouth în Marea Britanie și St. Malo în Franța. Trebuie menționat că serviciile din Poole sau Weymouth sunt operate de către catamarane și de aceea nu sunt potrivite pentru camioane sau tiruri, dar curierii și soferii de furgonete sunt acceptați, cu o înălțime maximă de 3,1m, 6,5m lungime și până la 3,5t în greutate.

Jersey, Guermsey și Insula Man, toate trei au moneda lor națională, așa cum Scoția și Nordul Irlandei o au pe a lor și de aceea, plățile se pot face și în lire sterline GBP, pe toate cele 3 insule. Regula aceasta nu este o lege ceea ce înseamnă că fiecare firmă are dreptul de a alege dacă pot sau nu să accepte lire sterline GBP. Așadar, este recomandat să aveți la dvs. toate monedele naționale folosite pe insula respectivă.

La ajungerea în Jersey, curierii, șoferii de furgonete, camioane și tiruri trebuie să aibe la ei o notă explicând ceea ce transport. O taxă general, G.S.T, trebuie plătită la ajungerea în Jersey, aproximativ £8.60 /tonă.

Curierii, șoferii de furgonete, camioane și tiruri trebuie să fie la curent cu limitele de greutate și dimensiunile vehicului, acestea fiind mult mai stricte decât cele din Marea Britanie. În Guernsey există o restricție de lățime de 2,31m și desi nu exsită o restricție specifică atunci când vine vorba de înălțime, în general nu ar trebui să depășească 3,65m. Camioanele sunt restricționate la o lungime de 9,45m și tirurile la 10,67m lungime. Când vine vorba de restricții de lățime, vehiculele pe 2 axe au o limită de 18t, cele pe 3 axe 24t-4 sau mai multe axe au o limită de 28t (cu o greutate de maxim 9t pe axă). O mică diferență există în Jersey cu o restricție de lățime de 2,3m. Restricțiile de greutate sunt la fel ca și în Guernsey și cele de lungime sunt restricționate la 11m pentru tiruri, 9,3 pentru camioane și 6,7m pentru remorci.

Orice vehicul care depășeste dimensiunile de mai sus și trebuie să călătorească pe Insulele Canalului trebuie să ceară o permisiune specială de la :

The Traffic Services Officer
States of Guernsey Environment Department
PO Box 145
Bulwer Ave.
St. Sampsons
GUERNSEY
GY1 3HY

Tel: 01481 243400

www.gov.gg

În Jersey este nevoie de un permis P30 (se aplică anumite taxe) care poate fi obținute de la :

Inspector of Motor Traffic
Driver and Vehicle Standards Department
La Route de Veulle
La Collette
St. Helier
JERSEY
JE1 3UE

Tel: 01534 448600

www.dvs.gov.je

În Guernsey, vehiculele de peste 2t, netransportând marfă, sunt restricțonate la 25 mile/h pe toate drumurile. Această limită de 25mile/h se aplică pentru toate vehiculele din oraș și 35 mile/h în afara orașului. În Jersey există 4 zone de viteză, 40 mile/h, 30 mile/h, 20mile/h și 15m/h care trebuie respectate. Șoferii de furgonete, camioane și tiruri care au o greutate totală de 3,5t sunt restricționate la 30mile/h în zonele de 40mile/h. Trebuie reținut faptul că ținerea în mână a unui telefon mobil în timpul condusului reprezintă o infracțiune atunci când tranzitați în Jersey.

Drumurile publice din Isle of Man sunt sub restricția Motor Vehicles Regulations din 1979. Anumite drumuri au restricții de greutate și dacă vehiculele pe o axă depășesc 10,17t atunci au nevoie de un permis special de la :

Isle of Man Department of Infrastructure
Sea Terminal
Douglas Isle of Man
IM1 2RF

Tel: 01624 686904

Email: driversandvehicles@gov.im

Pe Insula Man dimensiunile maxime premise sunt de 2,55m lățime (2,3m dacă este un autotren), 4,7m înălțime, 16,5m lungime pentru tiruri, 18,75m pentru autotrnuri și 12m pentru camioane. Camioanele sunt restricționate la 17t cele pe 2 axe, 25t pentru cele pe 3 axe, 31t pentru cele pe 4 axe sau mai mult. Tirurile sunt restricționate la 32,520t (4 axe sau mai mult) pe insulă. 38t sunt premise pe aceeași rută pentru vehiculele pe 5 sau mai multe axe, la fel ca și cele de 44t pe 6 axe dacă au suspensii și frâne anti-lock. Dimensiunile vehicului determină limita de viteză permisă în Insula Man. Aceasta este de 60mile/h pentru vehiculele cu o gretutate de până la 3,5t, cele de la 3,5t până la 7,5t au o limită de 50 mile/h iar cele de peste 7,5t și cu o remorcă au o limită de viteză de 40 mile/h. Dacă o limită de viteză mai mica este impusă, aceasta trebuie aplicată la diferitele dimensiuni ale vehicului. Curierii, șoferii de furgonete, camioane și tiruri trebuie să știe că vehiculul de transport marfă trebuie să aibe o nota referitor la viteza maximă permisă. De asemenea, orele efectuate de șoferi trebuie înregistrate.

Caută și Rezervă

Joi, 29 Feb 2024
Vin, 1 Mar 2024
Aveţi nevoie de ajutor?