Finlanda-Ghidul Țării

Având o suprafață de peste 209,215 km pătrați, Finlanda este una dintre cele mai mari țări din Europa, dar este una cu cea mai mica populație 5,5 milioane de locuitori. Majoritatea locuitorilor se găsesc în partea de sub. Capitala ei, Helsinki deține în jur de 615,000 de locuitori. Majoritatea populației locuiește în regiunile de sud, Helsinki, capitala Finlandei, găzduiește 615,000 de locuitori. Finlanda a devenit membra U.E în 1995, moneda națională fiind euro. Împarte granițele cu Suedia, Rusia, Norvegia și Estonia peste Golful Finlandei. Diverse servicii de feribot navighează în Finlanda din Suedia, Polonia, Germania și Estonia. Viking Line și Tallink Silja Ferries oferă servicii din Helsinki către Tallin, Stockholm, și Merieham și din Turku către Langnas, Stockholm și Meriehamn. Finnlines operează din Travemunde către Helsinki, Turku și Rauma, din Lubeck către Helsinki, Turku, Rauma și Kotka.

Curierii, șoferii de furgonete, camioane și tiruri trebuie să aibe la ei pașaportul valabil, permisul de conducere național, certificatul de înmatriculare (certificatul de inspecție tehnică sau documentul echivalent al acestuia) și numărul de înmatriculare național. În Finlanda nu se aplică taxe de drum sau de acces și de asemenea, nu există restricții atunci când vine vorba de greutatea de combustibil permisă să fie transportată în rezervorul principal atunci cand vehiculul ajunge în țară.

Toate vehiculele care călătoresc în Finlanda sunt restricționate la o înălțime de 4,2m și o lățime de 2,6m. Camioanele sunt resctricționate la 12m în lungime, tirurile la 16,5m și autotrenurile la 18,75m iar vehiculele cu remorcă/semi-remorcă sunt restricționate la o lungime maximă de 25,25m. În ceea ce privește restricțiile de greutate următoarele se aplică- vehiculele cu 2 axe maxim 18t, 3 axe-25t (26t dacă axele sunt duble și cu suspensii pneumatice) 4axe-32t (atăta timp căt au roți duble cu suspensii penumatice) și 38t dacă sunt cu 5 axe. Remorcile cu axe duble sunt restricționate la 20t și cele cu 3 axe la 30t. Camioanele articulate (configurate 2+3) sunt limitate la 42t și 48t maxim (configurare 3+3). Limita greutății a autotrenurilor sunt după cum urmează 4axe-36t, 5 axe 44t, 6axe 53t și 7axe sau mai multe 60t. Orice vehicul care depășește limitele de mai sus trebuie să aplice pentru o autorizare la :

Ajoneuvohallintokeskus
P.B. 108 00531
Helsinki

Tel: 00 358 977 4731

Curierii, șoferii de furgonete și camioane trebuie să fie conștienți de următoarele atunci când conduc în Finlanda – centurile de siguranță sunt obligatorii și cauciucurile de iarna trebuie să aibe o adâncitură de min. 3mm și trebuie folosite de la 1 Decembrie până la sfărșitul lui februarie și de asemenea un triunghi reflectorizant trebuie să se afle în posesia șoferului. Pietonii trebuie să poarte veste reflectorizante pe timpul nopții, prin urmare din momentul în care șoferul iese din vehicul, devine pieton și trebuie să poarte această vestă. Cauciucurile cramponate pot fi folosite între 1 Noiembrie și 31 Martie, dacă se dorește. Atunci când conduceți pe timpul zilei, farurile trebuie să fie stinse. Se fac teste aleatorii de alcolemie și dacă alcoolul în sânge depășește 0,05% atunci se vor aplica amenzi, pedepse cu închisoarea și anularea/suspendarea permisului de conducere. Sper deosebire de majoritatea țărilor Europene, Finlanda nu impune nici o restricție de condus pe timpul Sărbătorilor Naționale.

Depășirea limitei de viteză în Finlanda poate duce la amenzi care se calculează în funcție de venitul șoferului și dacă acesta depășește limita de viteză cu mai mult de 20km/h. Radarele se activează la depășirea limitei de viteză cu 6km/h și notificările sunt trimite prin mail fără nici o consencință, exceptând atunci când limita de viteză este depășită cu 10km/h. Limita de viteză în zonele rezidențiale este de 20km/h, în orașe 50km/h, pe drumurile cu sens dublu și autostrăzi 80km/h iarna și 100km/h vara. Camioanele și tirurile sunt restricționate la 80km/h în afara orașelor.

În cazul unei urgențe trebuie să sunați la 112.

Pentru mai multe informații și ajutor apelați la

Autoritatea Transportului din Finlanda www.lvm.fi

Asociația de Transport din Finlanda skal@skal.fi

Caută și Rezervă

Mar, 5 Dec 2023
Mie, 6 Dec 2023
Aveţi nevoie de ajutor?