Suedia-Ghidul Țării

Suedia este o țară Scandinavă, situată în Nordul Europei, având la graniță Norvegia și Suedia. Este conectată cu Danemarca prin tunelul Oresund

Fiind a treia țară ca și dimensiune din Europa, Suedia, cu capitala la Stockholm, are o populație de 9,5 milioane dintre care majoritatea este situate în partea de sud a țării. Deși fac parte din U.E, valuta lor națională este Coroana Suedeză (SEK).

Diferiți operatori de feribot oferă servicii din și către Suedia. DFDS este singurul operator care navighează între Mare Britanie și Suedia, din Gothenburg către Immingham sau Tilbury. Acești operatori includ Stena Line, Viking Line, Scandlines, Tallink Silja, TT Line, Polferries și Colorline și oferă diferite rute care leagă Suedia de Polonia, Gernamia, Danemarca, Norvegia, Lituania, Latvia, Estonia și Finlanda. Se percepe o taxă pentru traversarea podului Oresund și puteți găsi mai multe detalii aici ukoresundsbron.com

Plățile pentru traversarea podului Orensund și multe alte taxe de drum se pot plăti mai simplu prin folosirea programului Easy Go care ofere servicii pentru numeroase taxe easygo.co.en

Curierii, șoferii de furgonete, camioane și tiruri sunt obligați să aibe la ei pașaportul valid, permisul de conducere național, istoricul orelor conduse și o scrisoare de autoritate care permite conducerea vehicului. Cardul de sănătate verde este de asemenea obligatoriu iar documentele trebuie să fie în original, la fel ca și cel care atestă funcționabilitatea firmei. Numerele de înmatriculare naționale trebuie să fie atașate de vehicul.

În Suedia funcționează sistemul Eurovignette, ceea ce înseamnă că tirurile și camioanele de peste 12t trebuie să plătească o taxă depinzând de timpul petrecut pe teritoriul Suediei. Eurovignetelle sunt valabile pe drumurile E din Belgia, Luxemburg, Țările de Jos și Danemarca, unde același sistem de plătit taxele de drum se aplică. În 2008 Eurovignetta a fost tranferată electronic și se poate plăti prin cardul de benzină sau cu cartea de credit sau debit la automatele disponibile la stațiile de benzina și cele de odihnă. Cea mai binecunoscută metodă de a plăti și cea mai convenabilă este cea online eurovignette.eu/portal.

Eurovignette se aplică pentru autostrăzile E4, E10, E12, E14, E22 și E64 din Suedia.

Toate vehiculele care conduc pe drumurile din Suedia au o restricție de lățime de 2,6m și de înălțime până la 4.5m. Restricțiile de lățime se aplică conform numărul de axe și spațiul dintre aceste. În mod general se aplică următoarele reguli – 2 axe 18t, 3 axe 25t (26t dacă există suspensii pneumatice) și 31t pentru 4 axe (32t dacă există suspensii penumatice). Un exces se poate adăuga la aceste greutăți depinzând de distanța dintre axe- ex. Dacă distanța este 18m atunci se pot transporta 60t) Vehiculele care depășesc greutățile de mai sus, trebuie să aplice pentru o autorizație la:

Vagverket (The Swedish Road Administration)
78187 Borlange
Sweden

Tel 00 46 243 750 00

Suedia face parte din întelegerea ADR în ceea ce privește transportarea de marfă periculoasă peste podul Oresund, deși există anumite restricții de orele la care poate călători. Pentru mai multe detalii vă rugăm să accesați oeresund-bridge.com .

În general nu există restricții în ceea ce privește condusul în weekend sau pe durata Sărbătorilor Publice, exluzând vehiculele agabaritice pe timpul verii. Excepțiile se pot înregistra la:

Gatu-och fastighetskontoret I Stockholm
Trafiknamndens Kansli
Box 8311
10420 Stockholm
Sweden

Tel 00 46 8 785 6000

A fost introdusă o zonă de emisii Euro pe bază diesel. Vehiculele Euro 2 și Euro 3 au o perioadă de înregistrare de 8 ani de la prima înregistrare și cele vehiculele Euro 4 au voie să între până în 2016 iar cele Euro 5 au voie să intre doar până în 2020. Zonele unde aceste restricții se aplică și mai multe detalii se pot găsi la lowemissionzones.eu sau la 2.trafikkontoret.goteborg.se

Curierii, șoferii de furgonete, camioane și tiruri ar trebuii să știe că centurile de siguranță sunt obligatorii, pozițiile farurilor trebuie folosit pe toată perioada condusului, vehiculele agabaritice trebuie să aibe sistem de manșalier audio, un set extra de becuri dar, de asemenea, se recomandă ca șoferul să aibe în vehicul un triunghi reflectorizant, trusă de prim ajutor, cablu de tractare, cabluri de încarcat bateria, veste reflectorizante și un extinzător incendiu. Deși nu este obligatoriu să aveți lanțuri de zăpadă, este necesar ca vehiculul să fie echipat cu cauciucuri de iarnă începând cu 1 decembrie până la 31 martie. Pentru mai multe informații despre cauciucurile de vară, vă rugăm să accesați ransportstyrelsen.se/en/road/vehicles/winter-tyres/.

Trebuie să se rețină faptul că consumarea alcoolului atunci când conduceți este înterzis în Suedia, iar această regulă este mult mai strictă în Suedia decât în restul Europei și dacă nivelul alcoolului în sânge depășește 0,02 procente, atunci penalități severe se impun-amenzi, suspendarea permisului și chiar pedeapsa cu închisoarea. Teste de alcoolemie se fac aleatoriu și șoferii trebuie să se conformeze dacă acestea sunt cerute. Se pot aplica amenzi la locul faptei și se pot plăti ori pe loc ori prin transfer banca în 2-3 săptămâni.

În caz de urgență sunați la 112 pentru poliție, pompieri și ambulanță. Dacă sunați dintr-o cabină telefonică puteți folosi butonul SOS sau să formați #9. Pentru asistență rutieră sunați la 020 912 912

Mai multe detalii sunt disponibile la

Asociația Transportatorilor din Suedia nfo@akeri.se sau la Tel 004687535400

Autoritatea Transportului din Suedia Tel 004684051000

Caută și Rezervă

Mar, 5 Mar 2024
Mie, 6 Mar 2024
Aveţi nevoie de ajutor?