Irlanda-Ghidul Țării

Ireland Country Guide - DublinCele 32 de judetețe din insula Irlandei sunt împărțite în 26 de județe în Republica Irlandeză și 6 în nordul Irlandei. Dublin este capitala Republicii Irlandeze iar Belfast este cel mai mare oraș din nordul Irlandei. Populație Republicii Irlandeze este de aproximativ 4,6 milioane și cea din Nordul Irlandei este de 1.8 milioane. Accesul către insulă se face cu ajutorul a mai multor operatori de feribot incluzând Stena Line, P&O, Irish Ferries și Seatruck Ferries de pe coasta de vest a Marei Britanie, către porturile Cairnryan în Scoția, Heysham, Liverpool și Birkenhead în nord vesdul Marei Britanii, Holyhead în Angelsey, nordul Țării Galilort și sudul Țării Galilor, în porturile Pembroke și Fishguard. Porturile de acces în nordul Irlandei sunt Larne, Belfast și Warrenpoint și Dublin și Rosslare în sud. Operatorii de feribot oferă rute din Cherbourh și Scoff în Franța, Zeebrrugge în Belgia și Rotterdam în Țările de Jos. Mai există rute de feribot din Irlanda către Gijon/Saint Nazaire.Republica Irlandeză face parte din U.E din anul 1973 și este, de asemenea, și membră a zonei Euro, dar, Irlanda de Nord înca face parte din Marea Britanie iar valuta națională este lira.

Curierii, șoferii de furgonete, camioane și tiruri trebuie să știe, că atunci când conduc pe teritoriul Republicei Irlandei, trebuie să aibe la ei pașaportul, permisul de conducere și o scrisoare de autoritate care permite conducerea autovehicului, iar pentru șoferii care nu sunt din U.E trebuie să aibe la ei un certificate care să ateste permisul lor de conducere. Pentru șoferi care condus vehicule peste 3,5t au nevoie de un log al orelor conduse.

Șoferii au nevoie de cardul green de asigurare, certificatul de înregistrare al vehicului în original, numerele de înmatriculare atașate de vehicule și permisul temporar de importare trebuie să fie afișat la vedere, pe parbrizul.

Vehiculele înregistrare în străinătate nu trebuie să plătească taxe de tranzit, dar anumite autostrăzi, tuneluri ca M1. M50, M3, N4-N6 necesită o taxă pentru traversarea lor, la fel ca și Dundalk Bypass și Tunelul Port Dublin. Taxele de drum de pe M50 din jurul Dublin nu pot fi plătite cash și este nevoie de o plată electronică la www.eflow.ie sau prin telefon la 00 353 1 890 501050. Pentru mai multe detalii despre taxele de drum sau orice alte taxe care trebuiesc plătite, informațiile se pot găsi la www.nra.ie.

Sper deosebire de alte țări de pe Continentul Europei, unde vehiculele au o restricție de înălțime de 4m, în Republica Irlandeză, limita de înălțime este de 4,65m, aceasta fiind restricția pentru Tunelul Port Dublin. Orice vehicul care depășeste 18,75m lungime, 4,65 înălțime, 2,55mm lățime și 44t în greutate pe o configurare de 5/axe (greutatea redusă la 5 axe (2+3) echipate cu suspensii adecvate) au nevoie de permisiune special. Aplicarea pentru astfel de premise se face prin intermediul autorităților locale prin care vehiculul tranzitează. Este nevoie ca aplicație să fie făcută cu 4 zile înainte de tranzitarea zonelor, la :

Siochana Operations (Traffic)
Garda National Traffic Bureau
Phoenix Park
Dublin 8
Tel. 00 353 1 666 1792/1954
Email: traffic@garda.ie

Transportarea mărfurilor periculoase se aplică legislațiilor din Irlanda. Pentru mai multe detalii, contactați N.A.O.S.H (Autoritatea Națională în putere să vă ajute) la nr. 00 353 1 662 0400. Transportul de mărfuri periculoase prin Tunelul Port Dublin este de asemenea restricționat, ghidul de siguranță se poate găsii la www.dublinporttunnel.ie

Limitele de viteză în Republica Irlandeză poate varia, depinzând de tipul de carosabil și de dimensiunile vehicului. În majoritatea zonelor rezidențiale există o restricție de 50 km/h, iar pe drumurile naționale și pe autostrăzi există o limită maximă de 80km/h. Pentru drumurile din afară zonelor rezidențiale pentru vehicule sub 3,5t (ex. Mașini sau furgonete) pot călătorii până la 100 km/h și pe autostrada până la 120km/h. Vehiculele agabaritice nu pot călătorii în afara autostrăzilor. Limitele de viteză sunt strice iar radere de viteză sunt plasate în foarte multe locuri.

Nu există restricții de condus în zilele de weekend sau în Zilele de Sărbătoare Națională, Sf. Patrick 17 Martie, Vinerea Mare, Lunea Mare a Paștelui, Vacanțele din Mai, din Iunie, din August și din Octombrie, Prima zi de Crăciun și Sf. Ștefan 26 Dec.

Vehiculele comerciale nu pot transporta în centru Dublin între orele 07,00-10,00 și între 12,30-19,00, excepție făcând cele dedicate portului. Vehiculele care au 5 sau mai multe axe și au o livrare de făcut în centrul Dublin au nevoie să aplice, online, pentru un permis special. Mai multe detalii se pot găsii pe www.dublincity.ie Acest lucru este valabil doar pentru vehiculele agabaritice, deci furgonetele, camioanele și curierii sunt excluși.

Șoferii trebuie să știe că folosirea telefoanelor mobile este interzisă (mai puțin folosirea lor hands-free) și că trebuie să aibe în vehicul un triunghi reflectorizant dar nu există o lege obligatorie pentru cauciucuri de iarnă. Desi nu este obligatoriu, purtarea unei veste reflectorizante atunci când ieșiți din mașină este recomandată.

Dacă trebuie să contactați serviciile de urgență, Poliția, Ambulanța sau Pompierii, trebuie să sunați la 999 sau 112,

Dacă aveți nevoie de alte detalii, aici le puteți găsii:

Irish Ministry of Transport: info@transport.ie

Irish Freight Transport Association: info@ftai.ie

Irish Road Haulage Association: info@irha.ie

Caută și Rezervă

Mar, 5 Dec 2023
Mie, 6 Dec 2023
Aveţi nevoie de ajutor?