Lira Sterlină în scădere și biletele de feribot

După ce Marea Britanie, Uniunea Europeană și bineînțeles întreaga lume s-a acomodat cu ideea de Brexit, piețele financiare și economice și-au ținut respirația anticipând o scăderea majoră a Lirei Sterline.

Previziunile dinaintea alegerilor au fost o creștere majoră a Lirei Sterline ca o anticipare a rămânerii în U.E. Din momentul în care rezultatul final a fost făcut public piețele monetare mondiale au scăzut valoare Lirei, în special față de valoarea Dolarului ($). În defavoarea monedei Euro, Lira Sterlină a scăzut de la £1,3, înaintea referendumului, la £1,2

Din momentul în care piața economică din Londra s-a deschis după aflarea deciziei referendumului, o altă scădere a fost anticipată. Dar Lira Sterlină pare să se fi stabilizat la £1,2 față de Euro.

Ce înseamnă toate acestea pentru curierii din Marea Britanie și pentru firmele de transport?

Pe termen scurt sau termen lung cu toții așteptăm să vedem ce ne rezervă viitorul. Pe termen scurt, speranța este ca totul să parcurgă ca și până acum. Stabilizarea Lirei Sterline față de Euro și faptul că o egalizare a valutei nu s-a întâmplat încă este o veste foarte bună. Dacă s-ar fii înregistrat o scădere mai mare sau chiar dacă s-ar fii ajuns la o egaliate a valutei atunci curierii și transportatorii ar fii ajuns într-o situație în care creșterea costurilor biletelor de feribot nu ar fii putut fii evitată. Acest lucru s-ar fii putut întâmpla în special în zonele în care biletele de feribot sunt vândute în Euro dar factura este eliberată în Lire Sterline, astfel având un impact major asupra competiției transportatorilor din U.K față de piața transportului din restul Europei.

Din fericire scăderea drastică anticipată nu s-a produs ceea ce înseamnă că firmele de transport și de curierat pot respira ușurați. Și cel mai important este faptul că piața competitvă a transportului nu a avut de suferit din cauză acestei anticipări.

Creștere de preț a combustibilului și creșterea de preț a feriboturilor

Cel mai mare rol pe în stabilizarea prețului feriboturilor îl are creșterea combustibilului. De asemenea, factori precum costul navei, durata călătoriei, eficiența feribotului și motoarele acestuia, contribuie la prețul final. Acest lucru nu diferă față de costurile care trebuie să fie acoperite atunci când un transportator sau curier acceptă să transporte marfă: mărimea și greutatea mărfii, durata călătoriei, tipul de vehicul, un singur șofer sau doi șoferi dar mai ales costul combustilibului,toate aceste aspecte influențează prețul final.

Din februarie 2016 costul combustibilului a crescut iar acest lucru poate fii observat la pompele de benzină. În februarie era posibil să cumpărați diesel cu sub £0,90 pe litru. Un factorul important este faptul că combustibilul este cumpărat în Dolari Americani ( $) și imediat după ce știrea Brexit s-a confirmat am observat o scădere imediată a Lirei Sterline (£). Acest lucru este o veste nefavorabilă pentru transportatorii și curierii din UK deoarece este posibil ca prețurile să fie în continuare creștere o dată cu scăderea valorii Lirei Sterline. De asemenea, costurile taxelor de combustibil (BAF) vor crește inevitabil și vor avea un impact major asupra prețurilor finale a biletelor de ferbot.

Concluzionând-creșterea de preț a combustibilui și scăderea Lirei Sterline va continua să pună presiune pe prețul biletelor de feribot. Dar veste bună este că astăzi prețul barilului de petrol este $50, mult mai iefin decât în Ianuarie 2011 atunci când prețul este de $130 pe barilu.

05 August 2016

Caută și Rezervă

Lun, 23 Mai 2022
Mar, 24 Mai 2022
Aveţi nevoie de ajutor?