UK Ireland Brexit

Brexit Update (Partea 5) – Irlanda Reprezintă o Problemă pentru UE

În ultimul nostru articol despre Brexit am vorbit despre discursul Theresei May. În acest articol analizăm dacă interesele Irlandei vor putea fii reprezentate în negocierile Brexit care urmează. Deși provocările pe care Marea Britanie e posibil să le aibe sunt uriașe dar Irlanda cu siguranța va suporta consecințele crizei la ambele granițe-sud și nord.

Documentul de Poziție al Irlandei

Guvernul Irlandez a publicat deja un document de poziție în care își prezintă obiectivele cheie și strategia negocierilor. Pe de cealaltă parte, există oportunitîți pentru creșterea investițiilor și deja au avut loc discuții cu Banca de Investiții Europeana referitor la acest aspect, totuși Guvernul din Dublin și-a sublinitat prioritățile astfel:

‘Minimalizarea impactului asupra economiei și schimburilor comerciale, protejând astfel pacea și Înțelegerea Good Friday (între Irlanda și Nordul Irlandei), menținerea spațiului comun de călătorie cu Marea Britanie și asigurând un viitor puternic al Irlandei în Uniunea Europeană.’

Seatruck Liverpool DublinConsiderând aceste cerințe de bază care includ și dorința lor pentru ca cetățenii din Irlanda care locuiesc în Nord să continue să se bucure de drepturile de cetățeni Europeni este lesne de înțeles de ce discuțiile despre Brexit încep să se contureze din ce în ce mai mult cât de mult se bazează Marea Britanie pe schimbul comercial mai ales când Nordu lrlandei este, geografic vorbind, atașat de șold cu Sudul.

30,000 Treceri de Frontieră

S-au înregistrat în jur de 30,000 de treceri de frontieră între nord și sud în fiecare zi pentru motive gen deplasare servici sau altele. Brexit reprezintă multe riscuri pentru aspectele foarte importante care țin pe picioare Irlanda zi de zi cum ar fii, mâncarea, retail, turism, pescuitul și energia electrică. Așadar, este menționat în acel document de poziție ca granițele să rămână deschise și fără probleme la tranzitare.

Marea Britanie deja a trecut de primele două luni al procesului (dintr-un total de 2 ani). Până vor avea loc rezultatele Alegerilor Generale, deja 10% din timpul de negociere Brexit se va concluziona, oferind doar 22 de luni până când toată lumea va ajunge la o concluzie. Având în vedere că o treime din exportul de marfă din Irlanda se face pe Marea Irlandeză, rezultatul negocierilor este unul important pentru o economie care este asa de aproape geografic poziționată de Marea Britanie și Nordul Irlandei.

Este mult prea devreme pentru a preconiza rezultatul final dar negocierile EU se vor face în așa fel încât să fie de maxim interes pentru Irlanda pentru a ne asigura că economia și politica continuă să crească.

Fără nici un dubliu Irlanda va fii văzută în Bruxel ca o bijuterie rară care are nevoie să prospere și va juca un pion important în negocierile Brexit.

Brexit Update | Partea 1| Partea 2 | Partea 3 | Partea 4

09 Mai 2017

Caută și Rezervă

Sâm, 13 Apr 2024
Dum, 14 Apr 2024
Aveţi nevoie de ajutor?