Dacă ați condus vreodată pe M20 de la și din Dover, din când în când e posibil să fii văzut camioane și remorci parcate periodic pe benzile autostrăzii sau pe benzile de urgență-această procedură face parte dintr-un program de controlare a vehiculelor, cunoscut sub numele de Operation Stack.
Nu are un impact imediat asupra tuturor celor care călătoresc pe M20 dar dacă ești un transportator sau un agent curier care călătorește către Dover pentru a luat feribotul, poți economisi timp și bani dacă te informezi despre Operation Stack.
Alege o zi, o zi oarecare atunci când trebuie sa iei feribotul din Dover (sau către Dover,după ce ai traversat Franța sau Germania) si traficul pe M20 esti aglomerat, ca de obicei, mai ales incluzând traficul către feribot. Nimic neobișnuit. Zona sud-est din Anglia este cea mai aglomerată din Marea Britanie, approximativ 70% din tot traficul către feribot trece pe aici. De aceea, zona acesta este sub control special din partea autorităților transportului. Dacă ești șofer sau ai o afacere care foloșeste feribotul, trebuie sa știi că in anumite perioade de trafic intens, întârzierile pot ajunge până la 10 ore doar că să ajungi în Dover, de pe M20, din Kent. De ce se întâmplă asta?
Operation Stack a fost introdusă, din nou în ianuarie 2015 după incendiul de la Channel Tunnel- Operation Stack a fost introdusă prima oară în 1987 și a fost implementat de mai mult de 70 de ori de atunci. Principalul motiv pentru care se recurge la este această metodă este pentru a se putea avea un trafic lin,pentru vehiculele normale dar și pentru cele care urmează să se îmbarce pe feribot. După cum s-a menționat, incendiul recent din interiorul Channel Tunnel este un exemplu bun de ce această metodă a fost implementată,dar alte cauze pot include vremea nesatisfacătoare din strâmtorile Dover, mișcările industriale din port sau accidente și/sau incendiile din Tunel.
Ce alte opțiuni sunt disponibile pentru șoferii de tir și pentru curierii care încearcă să traverseze Continentul atunci când au de-a face cu întârzieri cauzate de Operation Stack.
Din 2007 diferite opțiuni au fost discutate de către Agenția Autostrăzilor (Highways Agency) , de către consilierii județeni și de către parlamentari, toate într-o încercare de a se găsi o soluție mai bună-totuși nu s-a ajuns la nici o concluzie pozitivă deși s-a luat în considerare și cumpărarea de teren intravilant aparținând primăriei, pentru crearea de parcări adiționale pentru camioane.
Deoarece depinde de nevoia transportatorului dar și de firmele transport cargo ,precum și de costurile implicate, SME ar trebui să considere că soluția cea mai adecvată ar fii rutele alternative. De exemplu feriboturi directe către Danemarca și Scandinavia ar trebuie sa fie disponibile din Hull, Immingham si Harwich și nu ar mai fi necesar să se conducă ruta Dover-Calais pentru a se putea traversa Franța sau Germania. Alte rute convenabile ar putea include Inmingham către Brevik în Norvegia și Germania către Danemarca-este preț versus timp. Mulți șoferi de tir stau la coadă pe autostrada M20 doar pentru a ajunge în Dover ( pe unde trece 70% din totalul traficului de transport din Marea Britanie)
Marea Britanie și Spania au foarte multe conecxiuni culturale și economice, nu doar cei 1 milion de britanici care locuiesc pe coasta de sud a Spaniei care consumă produse britanice zilnic- ceea ce înseamnă o cifră de afaceri ridicată pentru transportul cu feribotul. Concluzia este că expeditorii Britanici care trebuie să transporte via Dover-Calais trebuie să investigheze rute alternative valabile,asta pentru ca economia Maroi Britanii să atingă procentajul de creștere impus de guvern- dar prețul ridicat pentru rutele scumpe de feribot, este acesta viabil?